top of page

Cv, Gate, Trigger, Midi Nedir?

Güncelleme tarihi: 18 Haz


Bugün modular ve analog synthesizer'lardaki kontrol voltajlarından bahsedeceğiz. Analog synthesizer'larda genellikle üç farklı türde voltaj kullanılır: CV (Control Voltage), Gate ve Trigger. MIDI ise dijital sinyaller için kullanılan bir terimdir.


MIDI, Musical Instrument Digital Interface'ın kısaltmasıdır ve günümüzde birçok elektronik cihazda bulunur. Ancak doğrudan analog synthleri kontrol etmek için MIDI yeterli olmayabilir. Bu nedenle, MIDI'den CV'ye veya CV'den MIDI'ye dönüştüren standalone veya modül formatında converter'lar bulunur. MIDI temel olarak pitch (ses yüksekliği), velocity (hız) ve clock gibi veriler içerir. MIDI to CV veya CV to MIDI converter'lar, dijital ve analog sistemlerinizi bir araya getirerek uyumlu çalışmalarını sağlar.


Eurorack sistemlerinde güç kaynağı +12v ile -12v arasında çalıştığı için sistemdeki CV voltaj aralığı genellikle maksimum +12v ve -12v'dur.


İlk olarak Gate sinyalini ele alalım. Bir klavye tuşuna bastığınızda, bu tuşa karşılık gelen açık/kapalı verisini gönderen çıkışa ve bu çıkıştan gelen voltaja Gate denir. Tuşa basmadığınızda genellikle 0v, bastığınızda ise sabit bir 5v voltaj gönderilir. Tuşa basılı tuttuğunuz sürece, düz DC voltajı göndermeye devam eder. Bir melodi çalarken, ritimlerin ve notaların uzunlukları bu voltaj tarafından kontrol edilir. Bazı sistemlerde, özellikle additive sistemlerde Gate sinyali 0 ile +8v veya 0 ile +10v arasında değişebilir.















Trigger sinyali, Gate sinyaline benzer ancak farklı işlevlere sahiptir. Bir tuşa bastığınızda anlık bir veri gönderir, ancak tuşu bıraktığınızda zaman bilgisi göndermez. Elinizi bastığınız anda çok kısa bir süre için bir Trigger sinyali gönderir ve işlem yapar. Trigger sinyali genellikle 5v, 8v veya 10v olabilir. Daha çok clock sinyali veya davul modüllerinde kullanılır.













CV (Control Voltage) sinyali genellikle +8v ile -8v arasında değişir, ancak bazen +5v, -5v veya 8v'den daha yüksek olabilir. Osilatörler genellikle CV'leri 1V/octave (oktav başına 1 volt) olarak adlandırılan bir şekilde kalibre edilmiştir. Bu, her 1 voltun bir oktav veya 12 nota değiştiği anlamına gelir. Çoğu osilatör, genellikle 5 oktav aralığında kolayca akortlanabilir. Ancak osilatörler daha yüksek voltajları kabul edebilir, ancak müzikal olarak anlamlı sesler üretmeyebilirler.

Tüm bu CV tipleri genellikle 0 ile pozitif (+) arasında çalışırken, bazı durumlarda 0 ile negatif (-) arasında da çalışabilirler. Envelopes (zarflar) genellikle 0 ile pozitif (+) arasında çalışır. LFO'lar (Low Frequency Oscillators) veya bazı osilatörler genellikle pozitif ve negatif (+/-) arasında çalışır. Farklı DC osilatörler veya LFO'larda bu çeşitlilik bulunabilir.


























 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page